Lampaat

Kasvatamme puhdasrotuisia texeleitä, sekä valkoisia että bluetexeleitä. Tilallamme on keinosiemennetty uuhia vuodesta 2014 asti. Keinosiemennyksellä olemme saaneet parannettua omaa katrastamme nopeasti sekä tuotettua uutta verta Suomen texel populaatioon. Uuhia meillä on tällä hetkellä n.500 ja lisäksi lampolassa asustaa useita jalostuspässejä:

UKR Suosaaren Big Ben

UKP Suosaaren Rob Roy

DBV Suosaaren Joogamaster

NLB Syrjälän Maasbommel

NLD Syrjälän Notre Dame

NLE Syrjälän Middelburg

E Syrjälän Lennox (blue)

H Kartanon Antti (blue)

DAF (DÄ) Suosaaren Jack Sparrow (blue)

NLN Syrjälän Napoleon (blue)

NLO Syrjälän Medemblik (blue)

NLP Syrjälän O’Solemio (blue)

NLP Syrjälän Nicolaas

Ensimmäiset lampaat asustivat vuokra sikalassa vuonna 2010. Sikala jäi pois käytöstä 2017. Syksyllä 2012 valmistui ensimmäinen oma lampola 250:lle uuhelle. Ruokinta lampolassa on toteutettu pyöröpaalihäkkien avulla. Uusin lampola valmistui syksyllä 2015, jossa myös pyöröpaalihäkkien avulla.  Kesällä lampaat lauduntavat Portaan kylän ympäristössä. Tilallamme on MV1-status. ORF positiivinen.  Kuulumme tarkkailuun.

Karitsat syntyvät huhtikuussa ja pääsevät heti toukokuun alussa emojen kanssa laitumelle. Karitsoiden ruokinta perustuu täysin laiduntamiseen ja he saavat laiduntaa koko kesän lokakuulle asti. Karitsoille ei syötetä väkirehua lainkaan. Vieroituksen jälkeen emot laiduntavat maisemanhoitoalueilla Portaassa, Tammelassa sekä Forssassa. Talvikaudella emot syövät esikuivattua säilörehua.

Myymme karitsoita myös eloon!

2014-04-25 18.09.35

Texel

Rotu on kotoisin Hollannista. Suomessa rotua on kasvatettu 1960-luvulta lähtien. Rotu tuotiin Suomeen Ruotsista. Myöhemmin rotuun on tuotu uutta verta myös Tanskasta ja Uudesta-Seelannista. Suomeen perustetun pässiaseman myötä on aloitettu keinosiemennykset vuonna 2014 Hollannin linjoista.

Texel on kookas ja erittäin lihaksikas eläin. Väri on valkoinen, mutta sierainten ympärys tumma. Texel voi olla myös musta (blue texel), mutta väri on harvinainen. Sikiävyydeltään texel on keskinkertainen, 1,7 karitsaa/uuhi. Karitsat syntyy noin 5-6 kiloisina. Aikuinen uuhi painaa n.80 kg ja pässi keskimäärin 100-120 kg. Teuraslaadultaan texel on erinomainen ja rodun teurasruhot ovat lihaksikkaita ja vähärasvaisia. Villa on karkeahkoa, erittäin tiheää ja lyhyttä.

Miksi texel?

  • rauhallinen
  • tehokas korsirehun käyttäjä
  • mukava paimentaa
  • mahtavat paistit
  • sopiva määrä karitsoja, hyvä emo
  • ja niin KAUNIS!

DSC_0839